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DESIGN OF RETAINING WALLS

ISSUE:

Building Code Section 1807.2.1 requires retaining walls to be designed to ensure stability against
overturning, sliding, excessive foundation pressure and water uplift and Section 1807.1.5 requires
foundation walls to be designed in accordance with Chapter 19 (Concrete) and/or 21 (Masonry).
In addition, Section 1803.5.12 states that retaining walls shall include lateral pressures due to
earthquake motions in Seismic Design Categories D through F. Such walls shall be designed for
a safety factor of 1.5 against lateral sliding and overturning, but “where earthquake loads are
included, the minimum safety factor of retaining wall sliding and overturning shall be 1.1” pursuant
to Section 1807.2.3. Section 1610.1 requires foundation (basement) and retaining walls to be
designed to resist the soil lateral loads specified in Table 1610.1, unless otherwise specified by a
soils investigation report.

POLICY:

As stated in Section 1803.5.12 of the 2012 International Building Code (IBC) Commentary,
“because the requirement can be onerous for small structures and retaining walls, the applicability
is limited to those walls that are higher than 6 feet.” The County of Los Angeles is adopting the
provision of this Section:

1803.5.12 Seismic Design Categories D through F. For structures assigned to
Seismic Design Category D, E or F, the geotechnical investigation required by Section
1803.5.11 shall also include all of the following as applicable:

1. The determination of dynamic seismic lateral earth pressures on foundation
walls and retaining walls supporting more than 6 feet (1.83 m) of backfill height
due to design earthquake ground motions…

Due to the variability in soil properties throughout the County of Los Angeles, the design
professional must take care in his or her analysis of basement and site retaining walls. Without
the substantiation of a soils investigation to recommend otherwise, the following Tables shall be
used to determine the equivalent fluid pressure for design of basement and retaining walls in
place of Table 1610.

The use of such at-rest pressure from “Table of Equivalent Fluid Weights For Active Pressure And
At-Rest Pressure Based on Expansive Soil Condition” for basement wall designs shall be limited
to only basement walls that serve as site walls and are not structural elements of habitable
structures. Site walls may be structural elements of decks, carports, patios, storage buildings, etc.
in which these structures are non-habitable and support only their roofs.
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Case 1 - Design of Retaining Wall (Hretaining ≤ 6 ft): 

Active pressure shall be distributed vertically based on triangular loading and at-rest pressure
shall be distributed based on rectangular loading. Note that “Table of Equivalent Fluid Weights For
Active Pressure And At-Rest Pressure Based on Expansive Soil Condition” values are minimum
lateral loads and do not account for any surcharge and seismic lateral earth pressures other than
the slope as shown. The design professional is responsible for complete analysis in accordance
with Section 1807 for retaining walls and site walls supporting a maximum of 6 ft high backfill as
measured from the top of the footing.

TABLE OF EQUIVALENT FLUID WEIGHTS FOR ACTIVE PRESSURE AND AT-REST
PRESSURE BASED ON EXPANSIVE SOIL CONDITION

Surface slope of
Retained material

Horizontal to vertical*

Cantilever equivalent
Fluid weight

(active pressure)
(pcf)

Restrained equivalent
Fluid weight

(at-rest pressure)
For walls supporting 6’ max

backfill with a rigid
diaphragm** (pcf)

LEVEL
5 to 1
4 to 1
3 to 1
2 to 1

45
49
53
57
61

60
64
68
72
76

* If the retained earth has a surface slope that varies, then the design surface slope shall be based on an
imaginary line starting from the top of the retaining wall to the highest point of the slope.
** Top of wall shall be restrained by rigid diaphragm. Rigid diaphragm shall be a structural slab or equivalent
with capacity to resist deflection of the top of the wall. Exception: Basement walls may be designed using
active pressure, provided the basement wall is 6-feet or less in height and is supported by a flexible floor
system.

Case 2 - Design of Retaining Wall (6 ft < Hretaining ≤ 8 ft): 

Where the backfill is greater than 6 feet, but less than or equal to 8 feet in height, such proposed
walls shall be designed with an active pressure vertically distributed based on triangular loading
and an additional seismic lateral pressure vertically distributed based on an inverted triangular

Active
Pressure

H H

At-Rest
Pressure

0.6H

0.2H

0.2H
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loading per the values of “Table of Equivalent Fluid Weights For Active Pressure Based on Non-
Expansive Soil Condition” (see below). (Walls designed with an at-rest pressure shall submit a
geotechnical report that includes seismic lateral forces.) Note that these Table values are
minimum lateral loads and do not account for any surcharge other than the slope as shown.

The prescriptive retaining wall design with active and seismic pressures shall be compared with a
retaining wall design of equivalent height using only active pressure from “Table of Equivalent
Fluid Weights For Active And At-Rest Pressure Based on Expansive Soil Condition” (see above).
The more restrictive design shall govern.

The following guidelines shall be used when designing a situational “Case 2” retaining wall with
seismic pressure:

Combined effect of static and seismic lateral force:
PAE = F1 + F2

F1 = 1/2*A*H2 Resultant acting at a distance of H/3 from base of wall
F2 = 3/8*Kh* H2*لا Resultant acting at a distance of (0.6*H) from base of wall

Where:
F1 = Static Force (plf) based on active pressure
F2 = Seismic Lateral Force (plf) based on seismic pressure
لا = 120 pcf
Kh = SDS/2.5
A = Active Pressure (pcf)
H = Height of retained soil (ft)

Active
Pressure

Seismic
Pressure

H
+
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TABLE OF EQUIVALENT FLUID WEIGHTS FOR ACTIVE PRESSURE
BASED ON NON-EXPANSIVE SOIL CONDITION

Surface slope of
Retained material

Horizontal to vertical*

Cantilever equivalent
Fluid weight

(active pressure)
(pcf)

LEVEL
5 to 1
4 to 1
3 to 1
2 to 1

30
32
35
38
43

* If the retained earth has a surface slope that varies, then the design surface slope shall be based on an
imaginary line starting from the top of the retaining wall to the highest point of the slope.

Case 3 - Design of Retaining Wall (Hretaining > 8 ft):

Where the backfill is greater than 8 ft in height, such proposed walls shall be designed per a
geotechnical investigation and report prepared by a licensed geotechnical engineer and shall
include an additional seismic lateral force.

General Design Requirements:

Retaining walls designed using code tabulated values shall meet the conditions cited below:

1. Fill materials behind retaining walls shall be fully drained of water and other fluids by
means of sub-drain, weep holes and/or other approved method at least equivalent to the
attached detail.

2. All superimposed loads, other than retained earth, shall be considered as surcharges and
accounted for in the design. Uniformly distributed loads may be considered as equivalent
added depth of retained earth. Surcharge loads due to continuous or isolated footings shall
be determined by equivalent methods acceptable to the Building Official.

3. Walls located in Flood Hazard Areas shall be designed in accordance with Building Code
Section 1612. The Regional Drainage Engineer shall notify the building plan check
engineer when flood loads are required to be considered and shall be responsible for
verifying the forces on the walls. The building plan check engineer shall verify the
adequacy of the wall for the given flood loads.

4. Loads applied within a horizontal distance equal to wall stem height, measured from the
back face of the wall shall be considered as a surcharge.

5. The resultant of all vertical loads and lateral pressures shall pass through the middle one
third of the footing.

6. Walls shall be restrained against sliding by one or more of the following methods using
values from Building Code Table 1806.2 for Class 5 Materials:
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a. Lateral Sliding Resistance equal to 130 psf of contact area or ½ the dead load in
accordance with Section 1806.3.2, whichever is less.

b. Lateral Bearing against the soil as measured in feet below natural grade.

c. A rigid element such as a slab on grade may be used provided it is designed for the
reaction force of the footing it supports.

7. If keys are used, the depth of lateral bearing shall be measured from the top of the footing
to the bottom of the key unless a compaction report is provided to justify a greater depth.

8. Wood shall not be employed in the construction of retaining walls.

9. Special inspection is required as specified in the Building Code Section 1704.5 except for
those retaining walls (cantilever and restrained) with a stem wall height less than 6 feet 10
inches measured from top of footing to top of stem wall where the allowable design
masonry stresses are reduced by one-half.

GEOTECHNICAL AND MATERIALS ENGINEERING DIVISION

Referral to the Geotechnical and Materials Engineering Division (GMED) for review and approval
shall be based on the following:

1. “Referral Policy to GMED for Seismic Hazard Zone Chart” of BCM 1803.5.11 Article 1.
2. Buildings and structures with foundation walls below grade (basement walls) shall be

designed per geotechnical investigation and report, other than basement walls that serve
as site walls and are not structural elements of habitable structures using the Tables
above.

3. Retaining walls designed for at-rest pressure greater than 6 feet with a geotechnical report
that includes seismic lateral forces.

4. Retaining walls designed for active pressure greater than 8 feet with a geotechnical report
that includes seismic lateral forces.

The Building Official, at any time and based on site specific information, may require the
preparation and submittal of a geotechnical report for any project, even if it meets the
exemption criteria specified above.

Supersedes BCM 1806.1 Article 1 dated 07-21-08
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